Årsager til brændende og prikkende fødder

De fleste mennesker tænker ikke meget på deres fødder, før de gør ondt eller giver dig problemer. Brændende og prikkende i fødderne signalerer normalt nervesirritation, der kan skyldes skade, infektion eller andre medicinske lidelser. Kronisk nervebeskadigelse, der kaldes perifer neuropati, forårsager normalt en pin-and-nål sensation i fødderne, der kan gøre det svært at gå. Afhængig af årsagen indbefatter potentielle komplikationer af perifer neuropati fodsår, muskeltab og lammelse, i sjældne tilfælde.

Metabolske sygdomme

Et væld af metaboliske tilstande kan føre til brændende og prikkende i fødderne. Diabetes er blandt de hyppigste årsager. Personer med diabetes, der har perifer neuropati, er tilbøjelige til fodskader, sår og infektioner. Uden passende lægehjælp og regelmæssige fodprøver kan disse fodinfektioner udvikle sig til gangren og i sidste ende kræve amputation. Kroniske nyrer og leversygdomme er andre potentielle årsager til perifer neuropati. Skader på disse organer kan resultere i opbygning af metaboliske affaldsprodukter, som kan irritere nerverne i ben og fødder. Forstyrrelser i skjoldbruskkirtlen kan også forårsage brænding og prikken i fødderne, ofte ledsaget af muskelkramper i benene.

Infektioner

Mange infektioner kan føre til betændelse i nerverne i ben og fødder. De vira, der forårsager vandkopper og mononukleose, er almindelige syndere. Cytomegalovirus, humane immundefektvirus, hepatitis B og hepatitis C-vira kan udløse intens brænding og prikkende i ben og fødder også. Borrelia burgdorferi, den bakterie, der forårsager Lyme sygdom, kan også irritere nerver i underekstremiteterne. Et udslæt går normalt forud for ledsmerter og perifere neuropati symptomer på grund af Lyme sygdom.

Toksiner og medicin

Mange toksiner og medicin kan irritere nerver og føre til brændende og prikkende i fødderne. Alkohol er en af ​​de mest almindelige. Kronisk udsættelse for store mængder alkohol menes at føre til nerveskader. Langvarigt alkoholmisbrug er også forbundet med ernæringsmæssige mangler, såsom mangler i vitamin B12, folat og thiamin. Disse vitaminmangel kan resultere i brænding, prikken, smerte eller følelsesløshed i ben og fødder. Tungmetaller, herunder bly og kviksølv, kan også forårsage perifer neuropati. Medicin, der anvendes til behandling af anfaldssygdomme, visse antibiotika og antivirale lægemidler er også forbundet med perifer neuropati. Kemoterapi medicin anvendes til visse kræftformer ofte forårsage brændende og prikkende i fødderne. Fælles lovovertrædere omfatter platinbaserede lægemidler, thalidomid (Thalomid) og vincristin (Vincasar).

Autoimmune og inflammatoriske tilstande

I nogle tilfælde fører kroppens reaktion på en infektion frem for selve infektionen til nerveskade. En tilstand kaldet Guillain-Barré syndrom forårsager abrupt svaghed og prikken i underekstremiteterne. Guillain-Barré syndrom opstår på grund af et autoimmun respons, hvor legemet utilsigtet angriber nervevæv efter en bakteriel eller viral infektion. Venstre ubehandlet, kan lidelsen gå videre til midlertidig lammelse og være livstruende. Lupus, rheumatoid arthritis og Sjögren syndrom er andre autoimmune lidelser, som kan forårsage perifer neuropati. Symptomer tendens til at udvikle sig gradvist med disse forhold. Brændende og prikkende i ben og fødder kan også forekomme nogle gange med multipel sklerose, en inflammatorisk lidelse. Yderligere symptomer såsom synsvanskeligheder, blæreproblemer og muskelspasmer er almindelige med multipel sklerose.

Tumorer

Kræft- og ikke-cancerøse tumorer kan invadere nervevæv, hvilket resulterer i perifere neuropati symptomer. Betændelse på grund af tumorer, der opstår på eller nær nerver i underekstremiteterne, kan føre til brændende og prikkende i fødderne. I nogle tilfælde påvirker kræft ikke nerverne direkte, men kan forårsage en tilstand kendt som et paraneoplastisk syndrom. Paraneoplastiske syndromer kan resultere i en række forskellige symptomer, herunder muskelsvaghed og en brændende fornemmelse i lemmerne.

I de fleste tilfælde begynder perifere neuropati symptomer gradvist. Hvis du pludselig udvikler brændende og prikkende i fødderne, skal du straks kontakte din læge. Hvis der opstår forbrænding og prikken i forbindelse med muskelsvaghed eller andre nervesystems symptomer – som f.eks. Synsproblemer, svimmelhed eller tab af blære eller tarmkontrol – søg straks lægehjælp. Hvis du har en underliggende sygdomstilstand, herunder diabetes, HIV eller lupus, skal du diskutere dine symptomer hos din udbyder. Blodprøver kan udføres for at kontrollere for ernæringsmæssige mangler, og medicin kan ordineres for at lette symptomerne. Bedømt af: Tina M. St. John, M.D.

Hvornår skal du søge medicinsk opmærksomhed