Bliver havregryn til stivelse?

Havregryn gør en trøstende, tilfredsstillende og nærende morgenmad. Havregryn er rig på kulhydrater, især stivelse, og udgør en hurtig energikilde. Vælg en havregryn med større flager for en mere vedvarende frigivelse af energi i løbet af et par timer, og undgå smagsede pakker, der er fyldt med tilsat sukker.

Havregryn og Stivelse

Stivelse er en del af den samlede kulhydratindhold i en fødevare. Selv om de sædvanligvis ikke er opført på fødevareetiketter, kan du estimere stivelsesindholdet i enhver fødevare ved at trække sukker og fiberindholdet ud af det samlede kulhydratindhold. Summen af ​​sukker, fiber og stivelse svarer til de samlede kulhydrater pr. Portion. Mærketiket for gammeldags havre angiver, at en 1/2 kop tør havre indeholder 27 g kulhydrater, 4 g total fiber, hvoraf 2 g er opløselige og 2 g uopløselige, samt 1 g sukker . Det betyder, at en servering giver i alt 22 g stivelse.

Fordøjelse af stivelse

Havregryn “bliver ikke til” stivelse, fordi det allerede er mest stivelse. I en servering på 1/2 kop tørrede gammeldags havre er 22 g af de 27 g totale kulhydrater stivelser. Stivelse svarer til en kæde af glucose eller sukker, der er forbundet sammen. Under fordøjelsesprocessen spalter enzymer kaldet amylase i fordøjelsessystemet bindingen mellem glukosemolekylet, som forvandler stivelse til sukker. Havregryn er stivelse, og det omdannes til glucose eller sukker under fordøjelsesprocessen.

Havregryn og blodsukker niveauer

Ethvert mad, der indeholder kulhydrater, herunder havregryn, kan hæve dit blodsukkerniveau i timerne efter dit måltid. De fleste kulhydrater, med undtagelse af fiber, bliver til sukker. Efter stivelsen er nedbrudt i sukker, absorberes dette sukker i blodbanen og hæver blodsukkerniveauet. Jo mere havregryn og jo mere kulhydrater du spiser, desto højere vil dit blodsukker øge. Havregryn fremstillet af to pakker ahorn og brunt sukker, som indeholder 64 g kulhydrater, vil øge dit blodsukker betydeligt mere i forhold til en skål havregryn fremstillet med 1/2 kop tørret gammeldags havregryn, der indeholder 27 g kulhydrater.

Tilsæt protein og fiber

Selv om du ikke kan forhindre stivelse fra at blive omdannet til sukker, kan du forhindre, at blodsukkerniveauerne spiser efter at have spist kulhydrater og havregryn ved at tilsætte fiber og protein til dit måltid. Fiber og protein forsinke fordøjelsesprocessen og gøre omdannelsen af ​​stivelse til sukker mere langsomme og gradvise, hvilket hjælper med at stabilisere blodsukkerniveauerne indtil næste måltid. Du kan tilføje protein og fiber til din skål havregryn ved at tilføje frugt, nødder, yoghurt og andre sunde påfyldninger.