Bun vs serum kreatinin: Hvilken er bedre for nyreinsufficiens?

Normalt skærer dine nyrer urenheder fra blodbanen. Resultatet af denne proces er fjernelse af affaldsmaterialer og overskydende væske i urinen. Ibland forhindrer infektioner, skader og sygdomme nyrernes evne til at udføre denne proces, hvilket resulterer i nyreinsufficiens. For at bekræfte en mistanke om nyreinsufficiens er det nødvendigt at evaluere testresultater sammen med tegn og symptomer for at få en endelig diagnose. To vigtige tests er blod urea nitrogen, eller BUN, og serumkreatinin.

Kreatinin, et affaldsmateriale, kommer fra nedbrydning af protein i din krop. Nyrerne filtrerer kreatininen ud og eliminerer det i urinen. Den del af nyrerne, der filtrerer ud kreatininen, kaldet glomerulus, er modtagelig for blodkarproblemer og infektioner, der forårsager mere kreatinin at opbygge i blodbanen. Serum kreatinin blodprøven måler mængden af ​​kreatinin i blodbanen, når nyrerne ikke kan fjerne det. Et forhøjet serumkreatinin afspejler pålideligt nyresvigt, men tages i betragtning ved urin kreatininclearance og blodurinstofkvælstof.

Urea nitrogen kommer fra proteinindtag og nedbrydning af protein i væv. Niveauer af urinstofkvælstof i blodet svinger med en række tilstande såsom øget proteinindtagelse, intestinal blødning, infektion, feber, dehydrering, medicin og forbrændinger. Blod urea nitrogen testen indikerer ikke nyreinsufficiens såvel som serumkreatinin, da ændringsfaktorer, der bidrager til svingende værdier, der ikke er relateret til nyrefunktion, kan være til stede. BUN bør overvejes sammen med serumkreatinintesten.

Nogle personer, der udvikler nyreinsufficiens, udviser få eller milde symptomer, eller underskuddet i nyrefunktionen er noteret under en årlig fysisk uden indlysende symptomer. I det yderste tilfælde kan en person frembyde ekstremt højt blodtryk, hurtigt faldende nyrefunktion eller ærlig nyresvigt. Insufficiensen kan skyldes faldende arteriel blodgennemstrømning til nyrerne som følge af nyrearteriesygdom. Renalarterie stenose, en indsnævring af arterier forårsaget af plaque formation, fører til nyresygdom. Med reduktionen af ​​blod leveret til nyrerne til screening og rensning, opbygger overskydende legemsvæsker og affald, blodtryk stiger og nyreinsufficiens følger.

Risikofaktorer for udvikling af nyreinsufficiens omfatter aldringsprocessen, køn, race, højt kolesteroltal og triglycerider, rygning og diabetes mellitus. Yderligere bidragende faktorer omfatter en familiehistorie af nyresygdom, højt blodtryk og fedme. Personer med endnu højere risiko indbefatter dem med diagnose af kranspulsår, perifer vaskulær sygdom eller aterosklerose.

Serumkreatinin

Blod urinstof nitrogen

Nyreinsufficiens

Risikofaktorer