Diæt til leukæmi patienter

Leukæmi er en kræft, som normalt begynder i de hvide blodlegemer, hvilket får cellerne til at formere sig hurtigt og fungere unormalt. De hvide blodlegemer er celler, der bekæmper infektioner i kroppen. Som det skrider frem, kan leukæmi påvirke lymfesystemet, knoglemarven og det myelogene system. På grund af disse faktorer opfordres leukæmipatienter ofte til at spise en særlig kost.

Formål

En leukæmipatient skal spise en kost, der minimerer risikoen for infektion, giver styrke til at bekæmpe leukæmi og gør det muligt for kroppen at arbejde optimalt for at helbrede. Fordi leukæmi er en blodcancer, der starter i de hvide blodlegemer og fører til nedsat immunsystemfunktion, hvordan mad fremstilles til leukæmipatienter er lige så vigtig som de fødevarer, de spiser.

Overvejelser

Som leukæmi patienter går gennem behandling, deres absolutte neutrofil tæller, eller ANC, begynder at falde. ANC er direkte relateret til evnen til at bekæmpe infektion. En patient med et ANC på mindre end 500 celler / mm3 siges at være neutropenisk, hvilket betyder at patientens immunsystem ikke er stærkt nok til at bekæmpe infektioner, noterer University of Pittsburgh Medical Center. Når patienterne er neutropeniske, skal de være yderst forsigtige med hvad de spiser på grund af fødebåren sygdom og bakterier på mad.

Tidsramme

Fra diagnosedagen opfordres en leukæmipatient til at begynde at spise en sund kost. I den periode, hvor patienter ikke betragtes som neutropeniske, kan de spise en grundlæggende sund kost bygget på fødevarepyramiden, men yderligere protein og fuldkorn anbefales normalt. Leukæmipatienter kan følge denne basale diæt, indtil de er klassificeret som neutropeniske. Fra det tidspunkt patienten diagnosticeres som neutropenisk, indtil ANC’en er tilbage til acceptable niveauer, skal patienten følge en neutropen diæt.

Funktioner

En regelmæssig kost for en leukæmipatient involverer spiser magert protein, friske grøntsager, mejeriprodukter, friske frugter, fuldkorn og nogle fedtstoffer. En neutropen diæt indebærer at spise grundigt kogte grøntsager og frugter, velskåret magert protein, kun pasteuriserede mejeriprodukter og kontaminerede frikorn.

Advarsel

Inden du laver mad til en leukæmipatient, skal du grundigt rengøre alle madoverflader for at undgå risikoen for fødevareforurening. Rå kød og ubehandlede grøntsager og frugter skal holdes væk fra tilberedte fødevarer. Uanset patientens ANC skal alle frugter og grøntsager vaskes grundigt, inden de spises eller tilberedes. Alle madvarer skal straks afkøles og derefter opvarmes grundigt, før de spiser og bør indtages inden for 24 timer, når de først har lavet mad. Manglende overholdelse af disse grundlæggende retningslinjer for fødevaresikkerhed kan introducere infektion og forårsage behandlingskomplikationer for patienten.