Eliminerer eliminationen af ​​gluten fra kosten med at formindske skjoldbruskkirtlen?

Klumper, der danner i skjoldbruskkirtlen, en hormonproducerende kirtel under Adams æble, kaldes knuder, en fangst-alt termen, der omfatter mange forskellige sorter. Selvom det normalt er harmløst, er knuder meget almindelige – ifølge New York-skjoldbruskkirtelcentret har 50 procent af befolkningen enten eller vil udvikle dem. Omkring en tredjedel til halvt krymper væk spontant uden behov for nogen behandling, men de bør aldrig ignoreres, fordi omkring 5 procent viser sig at være kræftfremkaldende [Ressourcer 1]. Personer med cøliaki, en autoimmun tilstand, der udløses af proteiner i hvede, byg og rug kaldet gluten, er også øget risiko for autoimmune skjoldbruskkirtlen og vice versa [Ref. 1]. Når disse forekommer sammen, tyder nogle beviser på, at eliminering af gluten fra kosten kan også hjælpe med at løse problemer med skjoldbruskkirtlen.

Celiac-thyroideaforbindelsen

Forskning, der har til formål at identificere, hvor ofte cøliaki og autoimmune skjoldbruskkirtlen forekommer sammen, har givet varierende resultater, men en hollandsk undersøgelse offentliggjort i 2007 “World Journal of Gastroenterology” viste, at 21 procent af cøliaki deltog positivt for skjoldbruskkirtlen, mens 15 procent af Gruppen med skjoldbruskkirtlen blev testet positivt for cøliaki. Hvis immunsystemet anvender antistoffer til at angribe skjoldbruskkirtlen, kan den skadede kirtel blive underaktiv, en tilstand kaldet Hashimoto’s thyroiditis eller overaktiv, en tilstand kaldet Grave’s sygdom. Disse, cøliaki og andre autoimmune lidelser kører ofte i familier.

Thyroid Nodules

Inflammation kan medføre, at thyroiderne fra Hashimotos thyroiditispatienter bliver forstørrede, siger New York Thyroid Center, men knuder er normalt ikke forbundet med denne tilstand. Men siden Hashimotos patienter har øget risiko for skjoldbruskkirtlen, hvis en knude er fundet, udfører læger normalt en nålbiopsi for at kontrollere malignitet. Med Graves sygdom kan en eller flere knuder, der ofte består af hormonproducerende væv, være til stede. Hvis de bliver forstørrede, kaldes hævelsen en nodular goiter. En blod eller væskefyldt knude kaldes en skjoldbruskkirt cyster.

Behandling

Eksistensen af ​​skjoldbruskkirtler nodules betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt med din skjoldbruskkirtelfunktion, så de behøver muligvis ikke nogen behandling – men kun en læge skal foretage opkaldet. Der er intet bevis for at antage, at overholdelse af en glutenfri diæt eller enhver anden kosttilpasning kan krympe knuder. Den amerikanske thyroidforening understreger, at knuder i mennesker med autoimmun thyroid sygdom altid skal vurderes for kræft. Ifølge Gluten Intolerance Group hævder nogle cøliaki med autoimmun skjoldbruskkirtel, at eliminering af gluten fra deres kost reducerer deres behov for hormonudskiftningsmedicin. Kirurgisk fjernelse er standardbehandling for maligne knuder og for godartede knuder, der ikke forårsager symptomer, mens vågent ventetid er behandlingen, der ofte foretrækkes af læger.

Blandede fund

En udtømmende gennemgang af resultaterne fra tidligere undersøgelser af cøliaki og autoimmun thyroid sygdom blev offentliggjort i et 2007 nummer af “Clinical Medicine and Research.” Et af de af forfatterne nævnte papirer konkluderede, at skjoldbruskkirtel-relaterede antistoffer plejer at forsvinde, når celiacier med autoimmun thyroid-sygdom gik på glutenfri diæter – men andre undersøgelser fandt ud af, at eliminering af gluten ikke gjorde nogen forskel. Efter vejning af beviset konkluderede forfatterne, at når cøliaki er diagnosticeret og en glutenfri diæt vedtages tidligt i livet, øger oddsene, at cøliaki vil undgå at udvikle andre autoimmune sygdomme.