Forskel mellem hudmærker og vorter

Det er ofte foruroligende og lidt alarmerende at opdage en ny hudvækst. Hudmærker og kutane vorter – der betyder nongenitale vorter – er blandt de mest almindelige årsager til nye hudvækst. Æstetisk ubehageligt og undertiden ubehageligt, hudmærker og vorter deler nogle ligheder. Men der er også betydelige forskelle i årsag, udseende, placering, risikofaktorer, typisk kursus og behandling.

årsag

Vorter, også kendt som verrucae, skyldes en overfladisk hudinfektion med det humane papillomavirus (HPV). Når HPV-vira inficerer overfladiske hudceller, kapsler de deres interne maskiner og stimulerer ofte øget cellevækst, der i sidste ende fører til udseende af vorter. Der er mere end 150 kendte typer af HPV, og de forskellige typer har tendens til at favorisere bestemte kropssider. Vorter er meget smitsom.; Årsagen til hudmærker, også kendt som acrochordons, er dårligt forstået. Men som de har tendens til at forekomme på steder, hvor hudfladerne gnides sammen, kan irritation forårsaget af hudfriktion bidrage til udviklingen af ​​hudmærker. Hormonale påvirkninger kan også være en faktor. Da de ikke er forårsaget af en infektion, er hudmærkerne ikke smitsomme.

Udseende og struktur

Skin tags er små, kødfarvede eller brune vækninger, der hænger fra hudoverfladen. Disse ikke-cancerøse vækst har typisk en tynd stængel, som forbinder dem med hudoverfladen. Skin tags har en blød tekstur og de fleste er mindre end en fjerdedel tomme, selvom de nogle gange bliver større. Flere hudmærker udvikler sig almindeligvis på et givet sted, selv om ensomme vækst også forekommer. Vorter forekommer forskelligt baseret på den type HPV ansvarlig og stedet på kroppen. Almindelige vorter optræder typisk som kuppelformet vækst med en hård overflade, der kan indeholde små sorte pletter. Disse faste vækstrater spænder sædvanligvis fra en fjerdedel til treogtyvende af en tomme i størrelse, og er oftest lidt grå eller brune i farve. Plantar vorter, der forekommer på fodsålerne, ligner almindelige vorter, men med en glattere overflade på grund af friktion på dette sted. Flat vorter er kun lidt hævet fra hudoverfladen. De er normalt glatte, ligner små bumser og har tendens til at dukke op i afgrøder. Flad vorter er typisk lyserøde, lysebrune eller lidt gule. Filiform vorter stammer fra hudoverfladen af ​​en smal base og har små fingerlignende fremspring på overfladen.

Berørte områder

Hudmærker forekommer hyppigt på steder, der oplever friktion, herunder armhule, nakke og lyske. De udvikler sig også ofte på øjenlågene og under brysterne hos kvinder. Hos mennesker, der har overskydende kropsvægt, forekommer der ofte hudmærker i mave eller ryg på hudfoldene. Vorter kan udvikles på enhver hudoverflade, men forskellige typer har tendens til at forekomme på bestemte steder. Fælles vorter forekommer hyppigt på fingre, hænder, arme og ben. Plantar vorter udvikler sig på fodsålerne og nogle gange på anklerne. Ansigtet er det mest almindelige sted for filiform og flad vorter. Flat vorter udvikler sig også ofte på ben og arme.

Alder og risikofaktorer

Hudmærker forekommer næsten udelukkende hos voksne, og sandsynligheden for at udvikle stigninger med stigende alder. Hudmærker kan først opstå hos kvinder under graviditeten. Kaukasiere, personer, der er overvægtige, og dem, der har diabetes eller metabolisk syndrom, har øget risiko for at udvikle hudmærker. Hvor hudmærker forekommer primært blandt ældre og ældre voksne, forekommer vorter oftest hos børn, teenagere og unge voksne. Den væsentligste årsag er udviklingen af ​​immunitet over for mange af de almindelige typer af HPV som et menneskealder. Vorter kan dog udvikle sig hos voksne, hvis de udsættes for en type HPV, for hvilken de ikke har nogen immunitet. Risikofaktorer for vorter omfatter: – brug af kommunale brusere – et svækket immunsystem – regelmæssigt håndtering af rå kød – kroniske hudforhold, såsom atopisk dermatitis

Behandling

Da hudmærker er ikke-cancerøse og typisk ikke forårsager symptomer, er medicinsk behandling ikke nødvendig. Men folk vælger ofte at fjerne dem, hvis de er placeret på ansigtet eller i et område, hvor de regelmæssigt fanger tøj eller smykker. De fleste hudmærker kan simpelthen afskæres på lægens kontor. Større hudmærker fjernes ofte ved hjælp af en fryseteknik eller elektrodessikation – ødelæggelse med en kort udbrud af elektrisk strøm. De fleste hudvorter slukkes i sidste ende alene. Imidlertid vælger mange mennesker behandling for at fremskynde deres forsvinden, fordi de er smitsomme, ofte spredte, kan være ubehagelige og ofte uklare. Valget af vorte behandling afhænger af forskellige faktorer, herunder alder, placering og størrelse og type vorte. Over-the-counter behandlinger til rådighed for almindelige og plantar vorter omfatter salicylsyre væske eller patches, og fryseprayer eller væsker. Disse produkter bør ikke anvendes i ansigtet. Andre behandlingsmuligheder, der er tilgængelige hos en læge, inkluderer kirurgisk fjernelse eller destruktiv terapi, såsom topiske lægemidler, frysning og elektrodessikation.

Hverken hudmærker eller kutane vorter udgør en alvorlig sundhedsrisiko. Imidlertid kan andre potentielt alvorlige hudvækst – såsom hudkræft – forekomme ens. Se derfor din læge, hvis du mærker en ny hudvækst og ikke er sikker på hvad det er. Dette er især vigtigt, hvis væksten udviser nogen advarselsskilte eller symptomer, herunder: – hurtig vækst eller større størrelse end en blyantsværer – variabel farvning – uregelmæssig grænse – asymmetrisk form – ulceration, kløe eller blødning ; Det er normalt sikkert at prøve et over-the-counter middel til en plantar eller fælles vorte. Se dog din læge, hvis behandlingen ikke virker, du har en ansigtsvorte eller flad vorter, eller læsionen er stor eller smertefuld. Bedømt og revideret af: Tina M. St. John, M.D.

Næste skridt og forholdsregler