Gør olivenolie dig fedt?

Olivenolie kan være høj i kalorier, men det betyder ikke at spise det vil medføre vægtforøgelse. Derudover er olivenolie rig på kolesterolsænkende enumættede fedtstoffer, hvilket gør det til en sund tilsætning til din kost. Nøglen er at spise denne og andre kalorieholdige fødevarer i moderation som en del af en afbalanceret måltidsplan.

Uanset hvilke fødevarer du spiser, går du kun op på en måde: ved at indtage flere kalorier, end din krop har brug for energi. Når dette sker, gemmer du de overskydende kalorier som kropsfedt til senere brug. Du kunne potentielt ikke spise andet end olivenolie hele dagen og aldrig få et pund, så længe du opretholdt en kaloribalance – selv om du helt sikkert ville lide ernæringsmæssigt med manglen på andre fødevaregrupper.

Olivenolie er kost-busting omdømme stammer fra, at det er rent fedt. Mens de andre makronæringsstoffer – protein og kulhydrater – indeholder kun 4 kalorier pr. Gram, indeholder fedt 9 kalorier pr. Gram, hvilket gør det langt mere kalorisk tæt. Kalorie-tætte fødevarer kan føre til vægtforøgelse, fordi de giver energi, men gør dig ikke altid fuld. Overvej at 1 spiseskefuld olivenolie og en stor banan hver indeholder omkring 120 kalorier. Du vil føle dig meget fyldigere efter at have spist bananen, end efter at du har slukket skje med olie, og du kan spise færre kalorier i løbet af de følgende timer.

Mens du spiser for meget fedt, kan du stave fare for din talje, herunder olivenolie i en reduceret kalorieindhold, kan øge dine chancer for succes ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort i “Journal of Women’s Health” i 2010. Forskere lagde overvægtige brystkræft overlevende På enten en fedtfattig kost eller en beriget med olivenolie i 8 uger, og fandt ud af, at olivenolie-gruppen tabte mere vægt. Efter den første forsøg kunne kvinderne vælge hvilken kost de foretrak at fortsætte med, og de valgte overvældende olivenolieplanen. Dette kan tyde på større tilfredshed med en kost, der indeholder olivenolie – og du er mest sandsynligt at holde fast i en kost, der opfylder.

Hvis du vil nyde olivenolie uden at gå på kompromis med din vægt, skal du kun bruge 1 teskefuld til sautes eller stirfries eller dysse olien let på salater eller pastaretter. Ideelt set bør ikke mere end 20 til 35 procent af dine samlede kalorier komme fra olivenolie og andre fedtstoffer. Det virker ud til 44 til 78 gram fedt i en 2.000-kalorie diæt; i perspektiv giver hver teskefuld olivenolie 4,5 gram fedt, mens hver spisesked giver 13,5 gram fedt.

Vægtforøgelse forklaret

En kalorie-tyk mad

Forskningen

Olivenolie i moderation