Kan et vitamin b-12-mangel forårsage kløende hud?

Kløende hud kan udvikle sig af mange grunde. Det kan forekomme med eller uden udslæt, i små områder eller hele kroppen. At identificere årsagen er vigtig for at sikre korrekt behandling. Mens der er flere mulige årsager til kløende hud, har det ikke været direkte forbundet med vitamin B-12 mangel. Men vitamin B-12 er vigtig for sund hud og kan være en potentiel behandling af eksem.

Vitamin B-12 og hud

Vitamin B-12 mangel har været forbundet med ændringer i hudpigmentering samt irritation og revner i læders hjørner. En sagsrapport, der blev offentliggjort i 2008 i “Canadian Family Medicine”, bemærkede hudlæsioner eller uregelmæssigheder, kan også være et symptom på vitamin B-12-mangel, hvis problemet forbliver uløst efter andre behandlinger.

Mulig eksembehandling

Selvom der ikke var relateret til B-12-mangel, fandt en undersøgelse offentliggjort i “British Journal of Dermatology” i 2004, at topisk vitamin B-12 kan være effektiv til behandling af eksem. Eksem er en hud betingelse præget af betændt udslæt, ekstrem kløe, hævelse, rødme og blærer, der oser og bliver skorpe. En randomiseret undersøgelse af 41 deltagere i alderen 18 til 70 viste, at behandling af eksem med creme indeholdende vitamin B-12 signifikant reducerede sværhedsgraden af ​​eksem sammenlignet med en placebo creme. Aktuel B-12 antages at reducere inflammation og dets bivirkninger.

Tegn på vitamin B-12 mangel

Mild vitamin B-12-mangel kan ikke have symptomer eller kan forårsage træthed, åndenød, diarré, nervøsitet, følelsesløshed eller prikkende fornemmelse i fingre og tæer. Neurologisk skade kan skyldes svær mangel. Vitamin B-12 er kun til stede i dyrefoder og syntetiseres ikke af kroppen, så hvis du er vegetar eller veganer, har du større risiko for mangel. Hvis du har mistanke om, at du kan være mangel på vitamin B-12, skal du kontakte din læge for en evaluering.

Årsager til kløende hud

Tør hud er den mest almindelige årsag til kløende hud uden udslæt eller andre hudændringer. Andre mulige årsager er irritation og allergiske reaktioner, medicin, graviditet, hudforhold som eksem, psoriasis og elveblest, interne sygdomme, herunder leversygdom, cøliaki, mangel i jernmangel og skjoldbruskkirtlen. Betingelser, som påvirker nervesystemet, herunder multipel sklerose, diabetes, knibede nerver og helvedesild, kan forårsage kløe. Da vitamin B-12 mangel kan føre til nerveproblemer, kan dette være et potentielt led, hvis du har kløe og også oplever neurologiske problemer. Kontakt din læge, hvis din kløe fortsætter i mere end to uger, er ekstremt ubehageligt, kan ikke forklares, eller hvis det påvirker hele din krop.