Kan mælk forårsage diarré?

Mælk udgør en vigtig del af din kost, og generelt vil det ikke forårsage diarré, medmindre du er lactoseintolerant. Fordøjelsessygdomme i laktoseintolerans udvikler sig, fordi kroppen mangler et enzym, kaldet lactase, der fordøjer lactosen i mælk, i stedet for at forlade det ufordøjet og kan forårsage problemer. Hvis du udvikler diarré efter at have drukket mælk, skal du kontakte din læge.

Baggrund

Lactoseintolerance er tarmens manglende evne til at producere nok lactase til korrekt fordøjelse af mælkesukker. Spædbørn producerer tilstrækkelige mængder lactase til at fordøje brystmælk. I voksenalderen sænker kroppen laktaseproduktionen. MedlinePlus, en online ressource af Institutes of Health, forklarer, at før der var dagbogbønder, brugte mange mennesker ikke mælk, så deres organer holdt op med at skabe enzymet efter barndommen.

Symptomer

Diarré er et af de mest almindelige symptomer, der udvikler sig kort tid efter at have drukket mælk. Du kan opleve mavesmerter, oppustethed, gas, ildelugtende afføring og flydende afføring. I alvorlige tilfælde af laktoseintolerans kan du tabe sig, blive dehydreret og opleve underernæring.

Komplikationer

Ifølge National Clearinghouse Information Clearinghouse kan diarré føre til dehydrering, hvilket kan føre til yderligere komplikationer. Når du er dehydreret, har din krop mistet for meget væske, hvilket kan få din krop til at fungere. Tegn på dehydrering omfatter tør hud, tørst, træthed, lyshår og mørkfarvet urin. For at forhindre dehydrering, drik øgede væsker, såsom vand, urtete og sportsdrikke med elektrolytter.

Betragtning

Hvis du udvikler diarré efter at have drukket mælk sammen med andre symptomer, kan du være allergisk over for mælk. En mælkeallergi er usædvanlig i voksenalderen, men kan udvikle sig i enhver alder. Almindelige symptomer på mælkeallergi er elveblødninger, eksem, astma, nasal trafikbelastning og andre gastrointestinale komplikationer, ifølge American Academy of Allergy, Astma og Immunology. En alvorlig allergisk reaktion på mælk kan være livstruende. Tal med din læge, hvis du har mistanke om, at du er allergisk over for mælk.

Undgåelse

Lactoseintolerance er uhelbredelig, men håndterbar. At undgå forbrug af lactose er den bedste måde at forebygge laktoseintolerante symptomer ifølge MedlinePlus. Køb særlige laktosefrie dagbogsprodukter eller erstat mejeri med ris eller sojabaserede produkter. Du kan også købe laktasenzymtilskud, som kan tages ved den første bid eller slanke mælk for at forhindre symptomer.

Den bedste behandling for diarré fra lactoseintolerans er at drikke mere vand for at forhindre dehydrering. Når du har indtaget mejeriet, vil du opleve negative symptomer, indtil mælken går fra kroppen. The National Digestive Disease Information Clearinghouse anbefaler at undgå fødevarer, der er højt i fiber, slik, koffeinholdige drikkevarer og fedtstoffer, indtil diarré er faldet.

Behandling