Kan motion eller en ændring i kost påvirke din periode selv under fødslen?

Bortset fra PMS er uregelmæssige perioder en af ​​de mest almindelige klager over menstruationscyklusser. Selv om de ikke nødvendigvis er årsag til bekymring, kan de nogle gange være et symptom på andre sundhedsmæssige problemer. Mens læger ofte vil anbefale p-piller som et middel til at regulere uregelmæssige perioder, kan p-piller ikke med succes regulere menstruationscyklusser, medmindre de kombineres med en velafbalanceret kost og en sund øvelse.

Regelmæssige Perioder

Det antages ofte, at der sker en regelmæssig periode hver 28. dag, men længden af ​​menstruationscyklusser kan variere fra kvinde til kvinde. Afhængigt af hormoner og livsstil er det ikke ualmindeligt, at menstruationscyklusser forekommer så ofte som hver 20. dag eller så sjældent som hver 35 dag. En typisk periode kan vare fra tre til syv dage, med en gennemsnitlig periode på fem dage. At holde et diagram, der markerer dagene mellem cyklusser og længden og intensiteten af ​​strømmen, er den mest effektive måde at bestemme, hvad din normale periode er.

Uregelmæssige perioder

Hormoner som østrogen og progesteron, som opbevares i hypothalamus, hypofyse og æggestokke, er afgørende for overvågning af menstruationscyklusser. Typisk er uregelmæssige menstruationscyklusser et resultat af hormon ubalancer. Enhver unormal blødning betragtes som en uregelmæssig periode. Dette kan omfatte sene perioder, tidlige perioder, ubesvarede perioder, spotting og menorragi eller kraftig blødning. I gennemsnit påvirker uregelmæssige perioder kun ca. 30 procent af kvinderne i deres reproduktionsår. Med fødselskontrol er det muligt at regulere hormoner, medmindre de hormonelle ubalancer er et resultat af en usund livsstil.

P-piller

P-piller er en hormonel form for prævention, der, når de tages dagligt, nedsætter sandsynligheden for befrugtning ved at efterligne hormonerne, der produceres naturligt i kroppen. Kombinationen oral prævention indeholder to syntetiske hormoner, der normalt produceres af æggestokkene, østrogen og progestin. Kroppen reagerer på stigningen i hormoner på flere forskellige måder, som alle kan forhindre graviditet og regulere menstruationscyklusser. En anden almindelig form for p-piller er den eneste progestin-pille. Dette indeholder kun progestin og virker ved at undertrykke ægløsning.

P-piller og uregelmæssige perioder

Det er ikke ualmindeligt, at kvinder i forældrekontrol oplever uregelmæssige menstruationsperioder, især dem, der lige har startet p-piller, og dem, der tager progestin-only-piller. På grund af stigningen i hormonniveauer, som p-piller forårsager, er det normalt at opleve uregelmæssige perioder og spotte i et par uger efter p-piller. Og for kvinder, der tager progestin-only-piller, er det ikke ualmindeligt, at de helt savner deres perioder. Selvom p-piller kan stabilisere hormoner, kan periodisk regelmæssighed stadig påvirkes af kost og motion.

Kost, motion og fødselskontrol

Slankekure og motion påvirker hormonniveauer og kropssammensætning, der begge spiller en rolle ved regulering af menstruationscyklusser, uanset om en kvinde tager p-piller. Intenst træning og ekstremt begrænsede kostvaner forårsager ikke kun kaos på kroppens hormonniveauer, men forårsager også et usikkert fald i kropsfedt. Begrænsningen af ​​kalorier ved nedslagning af slankekure, anoreksi, bulimi eller ekstrem træning kan føre til ernæringsmæssige mangler, en lavere metabolisme og kan forårsage, at menstruationscykler stopper fuldstændigt. På den anden side kan kostvaner højt i mættet fedt kombineret med begrænset fysisk aktivitet også påvirke menstruationscyklusser og faktisk gøre PMS symptomer værre.